Головна » Астрал » Молитва за упокій душі померлого на 9 днів, 3, 40 і річницю - як і навіщо її читати

    Молитва за упокій душі померлого на 9 днів, 3, 40 і річницю - як і навіщо її читати

    Молитва після смерті людини - давня частина будь-якої традиції, не має значення, християнської, або язичницької. Називаються вони по-різному і приймають абсолютно різні форми, але факт залишається фактом. Після смерті людини в шлях на іншу сторону його проводжають певним, встановленим співом, панахидою, або іншою формою релігійного ритуалу. Тому що в кожної традиції, незалежно від віросповідання, існує практика проводжати людини.

    Молитви за упокій полегшують перехід людини з одного світу в інший.

    Чому? В чому причина? Вірування людства багато в чому розходяться. Але всі вони зійшлися на думці, що людська душа, обтяжена гріхами, з працею зможе потрапити в кращий світ. Але у кожного є родичі і люди, які його люблять. І бажання полегшити таку дорогу близькій людині цілком природно.

    Саме для цього існують молитви за упокій душі. Адже їх вимовляють з гарячим співчуттям, намагаючись допомогти померлому. Вищі сили, побачивши таке завзяття з боку родичів і друзів, розуміють, що якщо його так люблять, то і міру гріхів можна стримати. За поганій людині навряд чи хтось буде страждати.

    Так що існування таких ритуалів цілком зрозуміло, як логічно так і емоційно. Всі хочуть допомогти своїм родичам, хоч живим, хоч мертвим. Тим більше, що, за великим рахунком, сам небіжчик вже не потребує ні в гробі, ні в пам'ятнику. Він уже мертвий, йому все одно. Це якщо говорити про тіло. Але ось душа - інша справа. Саме для неї скорботні моляться. І варто знати, що така молитва може допомогти живим теж. Таким чином, що вона допоможе їм налаштуватися на духовний лад. Встати, так би мовити, на одну лінію зв'язку з Небесами. Задуматися про те, яка кількість гріхів накопичилося у кожного на душі. І подумати на таку тему - а скільки людей буде сумувати на ваших власних похоронах?

    Коли потрібно читати молитву за упокій душі

    Молитва за упокій душі померлого - важлива частина поминальної служби, коли душі найбільше потрібна підтримка під час її поневірянь. Не можна ставитися до вашого мертвому родичу недбало, адже Бог відчує ваше недбале ставлення і вже не буде так поблажливий.

    Найсильніша допомогу буде, якщо прочитати таку молитву в Церкві. Перш, ніж піднести молитву, живому родичу потрібно відвідати храм. Прийти найкраще до самого початку служби, або за кілька хвилин до. Принесіть з собою церковну записку, адже її потрібно буде передати до вівтаря. Найкращий момент - на проскомидии. Тоді в ім'я покійного візьмуть частину зі спеціальної проскури. З її допомогою можна отримати велике очищення від гріхів, коли частина такої просфори покладуть в Частіше Священних Дарів. Коли літургія закінчиться, панахиду теж потрібно буде відслужити. Якщо ви хочете, щоб молитва стала набагато ефективніше, то скорботному слід самому причаститися.

    Є певні дні року, коли в Церкві шанують всіх. Від братів і сестер, які померли з усіма християнськими молитвами і відспівування, до тих, кого наздогнала смерть люта, чи раптова. Без належної в такий момент релігійної, обрядової частини.

    Список таких днів:

    1. Суббота, яка називається мясопустной. Її відзначають за вісім днів до Великого Посту.
    2. Суботи, що носять назву батьківських днів. Стоять на другий, третій і четвертій тижня Великого Посту.
    3. Субота троицкая. Відзначається перед днем ​​Святої Трійці.
    4. Радоница. Другий тиждень після Великодня, у вівторок.
    5. Суббота, яка вважається як батьківської, так і Димитріївського. Відзначається восьмого листопада, що день пам'яті святого і мученика, Димитрія Солунського. Спочатку вона проходила напередодні Куликовської битви і під час її поминали імена православних воїнів, які спочили, захищаючи рідну землю.
    6. Поминання православних, покійних воїнів 9 травня (26 квітня за старим стилем).

    Про поминання покійних: панахида, поминальна молитва, батьківські суботи

    Що ще потрібно пам'ятати, для правильного поминання? По-перше - особливі дати. Померлого потрібно згадувати на день його народження, день смерті і на іменини. Так само в ці дні радиться щедро нести пожертви церковні, де завжди будуть шанувати ім'я його. А ще - милостиня бідним, з тим розрахунком, що б вони згадували ім'я вашого родича, коли будуть молитися.

    Текст молитви за упокій душі померлого:

    Пом'яни, Господи Боже наш, у вірі й надії життя вічного преставльшагося раба Твого (ім'я), і як благий і чоловіколюбець, отпущаяй гріхи і потребляяй неправди, полегши, відпусти і прости всі вільна його гріхи й невільні; визволи його від вічної муки і вогню геенскаго і даруй йому причастя і насолоду вічних Твоїх благих, призначених люблять Тебе, і зі святими Твоїми, бо Щедрий, упокой; несть бо людини, іже поживе і не згрішила. Але Ти єдиний єси крім усякого гріха, і правда Твоя - правда Господня навіки, і Ти єси єдиний Бог милостей і щедрот, і людинолюбства, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. амінь.

    Молитва на 9 днів після смерті, а так само на 3 день, 40 днів і річницю

    Чому читається молитва саме на 3 дня, 9 і 40 днів після смерті? Вважається, що перші 3 дні душа готується до відходу. Вона все ще в тілі, але тримається за нього буквально кількома ниточками. Потім, коли на 3-й день тіло ховають, остання зв'язок переривається. І з 3-го дня по 9-й день новоотлетевшей душі показують райські кущі, так би мовити. Як виглядає Рай, які задоволення чекають душу, як там добре і приємно.

    Але коли настає 10-й день - перед душею розгортається зовсім інша картина. Їй починають демонструвати борошна пекельні, і що її чекає, якщо вона потрапить сюди. Весь цей час вона не знає, що ж саме на неї чекає, Рай, або Пекло. І дізнається про це померлий тільки на 40-й день. Саме в ці дні, коли вирішується доля людської душі, їй найбільше потрібна підтримка від живих родичів. Тому прийнято читати молитви і здійснювати панахиди саме в ці дати. Так що, як ми самі бачимо, молитва на 9 днів після смерті, на 3 дні і на 40 - дуже важливі. Адже саме в ці дні вирішується доля людська, а точніше доля безсмертної душі.

    Є кілька основних правил, яких потрібно дотримуватися, коли проводять поминки на такі значущі дати. Перше - вірна атмосфера, будинки, або разом, де буде проходити захід. Родичі повинні налити в стакан води, покласти зверху скибку хліба і запалити лампадку.

    Друге - кількість поминає. Їх не повинно бути багато. Це близькі родичі і друзі, а так само по службі, з якими він підтримував найтісніший контакт. Жінки повинні підібрати волосся під хустку, без винятку. А чоловіки повинні знаходиться без будь-яких головних уборів.

    Третє - запрошення. Не прийнято запрошувати людей на поминки, адже тільки так можна дізнатися, кому дійсно важливо спокій душі померлого. Вони повинні прийти самі. Але іноді так буває, що людина під гнітом горя забуває про те, який зараз день. Так що йому можна ненароком нагадати, що не запрошуючи прямо.

    Заупокійна Божественна літургія та панахида в храмі святителя Миколая Чудотворця - Патріаршому Подвір'я р Софії

    Четверте - їжа. Всі, хто збирається накривати стіл в цей день, повинні пам'ятати, що компот, кутя і взагалі каші - обов'язковий атрибут поминального столу. Можна приготувати улюблену їжу покійного і поставити на чільне столу.

    П'яте, і найважливіше правило - ви зібралися не для того, що б пообідати. Ви повинні пом'янути покійного. Згадайте спільні, приємні моменти, якісь факти з його життя. Нехай він спливе у вашій пам'яті як живий. Як людина, яка була з вами поруч. Відчуйте його тепло.

    Молитва на 9 днів після смерті:

    Боже духів і всякої плоті, смерть подолав і диявола упразднівий, і живіт світові Твоєму дарував! Сам, Господи, упокой душі покійних рабів Твоїх: найсвятіших патріархів, преосвященних митрополитів, архієпископів і єпископів, у священичому, церковному і чернечому чині Тобі послужили;

    Будь-яке гріх, скоєне ними словом чи ділом чи думкою, яко благий Чоловіколюбець Бог прости, бо нема людина, іже живий буде і не згрішила. Бо Ти єдиний крім гріха, правда Твоя - правда во віки, і слово Твоє - істина. Бо Ти єси Воскресіння, і Живіт і Спокій покійних рабів Твоїх (ім'я річок), Христе Боже наш, і Тобі славу возсилаємо з безначальним твоїм Отцем, і Пресвятим, і Благим, і животворящим твоїм Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. амінь.


    Молитва на 3 дні:

    Спокій, Господи, душу спочилого раба Твого (спочилих рабів Твоєї, душі покійних рабів Твоїх) (ім'ярек) (уклін), і еліко в житії сем яко людина згрішив (человеци згрішили), Ти ж, яко чоловіколюбець Бог, прости його (ю, їх) і помилуй (уклін), вічної муки визволи (уклін), небесному царству причастника (причасницею, причастники) вчини (уклін), і душам нашим корисна сотвори (уклін).


    Молитва на 40 днів:

    Упокой, Господи, душі покійних рабів Твоїх: батьків моїх, родичів, благодійників (імена їх), і всіх православних християн, і прости їм всі провини вільні й невільні, і даруй їм Царство Небесне.


    Молитва на річницю після смерті:

    Боже, Господь милосердний, згадуючи річницю смерті раба Твого (ім'я) (раби Твоєї (ім'я) просимо Тебе, сподоби його (її) місця в Царстві Твоїм, даруй благословенний спокій і введи в сяйво слави Твоєї.


    Господи, зглянься милостиво на молитви наші за душу раба Твого (ім'я) (раби Твоєї (ім'я), чию річницю смерті ми згадуємо; просимо Тебе, сопрічті його (її) до сонму Своїх святих, даруй прощення гріхів і вічний спокій. Через Христа, Господа нашого. Амінь.

    Молитва за упокій душі покійного - важлива частина будь-якої похоронної і поминальної церемонії. Тому що вона допомагає душі очиститься, при чому як душі померлого, так і душам живих. Тим більше, що при прочитанні такої молитви сам Господь Бог буде з більшою милістю оцінювати вчинки покійного.