Головна » Суспільство » Чи є доля у людини?

    Чи є доля у людини?


    Ще древні філософи і мудреці міркували над питаннями "чи є доля у людини", "хто її визначає" і "чи може людина своїми діями змінити свою долю або долю іншої людини".
    У християнстві затятим прихильником вчення про долю був француз Жан Кальвін, який жив в XVI столітті. На його переконання, Бог навмисно зробив людей нерівними від народження: хтось приречений бути жебраком і нещасливим, а кому-то покладаються великі багатства і владу. Його опоненти стверджували, що такий підхід до долі людини суперечить самій вірі в Бога, тому що такі поняття як праведне життя, добро і зло втрачають будь-який сенс, адже кожен поганий свій вчинок чоловік може виправдати тим, що Бог накреслив такий хід подій для нього.
    У мусульманстві теж стверджується, що все відбувається за вічним визначенню Аллаха, все, що є на землі - добро і зло, хвороби і війни - це все неодмінно відбувається так, як хоче Аллах.
    Такі релігійні погляди виховують смиренність і підкорення волі Божій, але в кожної релігії існують і інші погляди, згідно з якими Бог дійсно посилає людині випробування, які людина запобігти не в силах, але він може з честю подолати їх, проявивши найкращі свої людські якості. Всі повинні нести свій хрест, але кожен несе його по-різному.
    Сучасна наука заперечує наявності долі людини. Однак альтернативна наука, спираючись на астрологію і подібні навчання, стверджує, що доля у людини існує, але у вигляді дуже багато чого числа варіантів розвитку подій. Тобто, якщо людині судилося загинути від води, то так і буде, але статися ця подія може по-різному: і трирічна дитина через недогляд батьків може захлинутися у ванні, і 90-річний старий може вдавитися ковтком води і померти. Тому людина може керувати своєю долею, але тільки майбутньої.